Ulum dalska fick en inbjudan från Rots skola för en tid sedan. Skolan skulle ha Elevens val under två dagar. Ett tiotal barn hade valt att jobba med älvdalskan. Deras lärare Susanne Mårts hade tagit fram bra material för ändamålet. De läste böcker, spelade spel och sjöng sånger på älvdalska. Lärde sig älvdalska ord för färger, kroppsdelar och kläder.
När vi besökte skolan berättade Pell Birgitta Andersson om älvdalskan ursprung och ålder, om olika uttal som är unikt för älvdalskan m m. Vi berättade om ”abiseð”, det älvdalska alfabetet, som omfattar 33 tecken. Vi pratade också om älvdalska ord för olika klädesplagg. Barnen fick berätta på älvdalska vilka klädesplagg de hade på sig den dagen. De fick också några korta meningar att läsa för varandra och för oss för att få känna på olika älvdalska uttal.
Några av barnen har skrivit och berättat vad de tyckte om Elevens val. Vi fick några bilder på materialet de använt som du kan se här .

Anton Larsson klass 6:Det var kul att lära sig nya ord. Vi spelade spel och sjöng. Vi läste olika Mamma Mu böcker på älvdalska. Det var roligt när vi fick besök av Ulum dalska. Det var lärorikt.

Vitalis Flood klass 6: Vi spelade memory och lärde oss älvdalska namn på olika djur. Vi spelade ”Med andra ord” på älvdalska, det var jätteroligt. Vi sjöng också och läste böcker som var översatta till älvdalska.

Lukas Mattsson klass 4: Det var roligt. Vi gjorde en lek som heter ”Med andra ord” på älvdalska. Det var speciellt roligt att ni kom som hade älvdalskakursen.

Stina Eriksson klass 4: Det var jättekul när vi fick läsa Mamma Mu på älvdalska. Det var också kul att spela alla spel.

Sigge Abrahamsson klass 4: Jag tyckte det var bra. Vi gjorde Kum ijug 1 och 2 och vi gjorde ”Med andra ord”.


Willie Matsson klass 4: 
Vi har läst Mamma Mu på älvdalska i grupper och det var kul. Vi skulle rollspela också men vi hade inte tid med det. Jag hade ändå kul för jag älskar älvdalska.

Astrid Nygren klass 4: 
Det var roligt! Vi gjorde en lek som heter ”Med andra ord”. Vi läste Mamma Mu på älvdalska och det var jätteroligt. Jag har lärt mig mer älvdalska. Nu pratar jag mer älvdalska hemma.

Tack för att vi fick komma till er!

Pell Birgitta Andersson
Katt Bia Tegnér