Det urgamla och mycket hotade språket i de mörka skogarna i Älvdalen, Dalarna – älvdalskan- har redan erövrat stora delar av vår värld. Nu introduceras Älvdalen och dess hotade vikingaspråk i datavärlden för att rädda språket.

Älvdalens kyrkby med omgivningar byggs nu upp i det världskända spelet Minecraft och all text och allt tal blir på älvdalska. Kyrkan och en del annat är redan klart, men än återstår mycket jobb som initiativtagarna vill ha hjälp med.

Nästa höst kan spelet vara färdigt om allt går som det ska.
– Vi vill hjälpa till att rädda språket , säger initiativtagaren Christoffer Pennington, 25 år, som nu flyttat till Åland med sin nyblivna hustru och lika intresserade Emilia Stjernfelt.

Nu arbetar Christoffer på heltid med projektet med att göra en egen äventyrsvärld i Minecraft för Älvdalen och älvdalskan. Redan då Chris, som han kallas i vardagslag, bodde hemma på farmen i Tennesee, Usa och Emilia hos föräldrarna i Stockholm så hade han upptäckt älvdalska och konstaterat att det var ett fint – och utrotningshotat språk. Och eftersom han och Emilia ofta spelade Minecraft så dök tanken upp att använda just Minecraft när det gällde att försöka hjälpa till att få älvdalskan att överleva.
– Vi vill göra det intressant och roligt för barn att lära sig älvdalsk grammatik, områdets historia och kultur genom att använda ett medel som barnen redan känner till – miljontals barn över hela världen spelar Minecraft- berättar Emilia.

Christoffer Pennington och hans fru Emilia Stjernfelt ska skapa världens första dataspel på älvdalska i Minecraft. Nu vill de ha hjälp av många frivilliga att bygga Älvdalen i datorvärlden

.I somras besökte Chris och Emilia Älvdalen och deltog i årets Sommarkurs i älvdalska och fick lära sig mycket mer om Älvdalen och om språket. I dag har gruppen kommit så långt att man börjat bygga upp Älvdalen i Mine Craft och går ut offentligt med att projektet är på gång.
– Den färdiga produkten kommer att vara en fil som vem som helst kan ladda ned och sedan ladda upp i en-spelarläge i sina enga spel, berättar de två.
– Spelet kommer att vara frågebaserat, berättar Chris.
– Meningen är att det ska användas tillsammans med en lärare eller föräldrar, men det går också bra att spela själv.
Genom att spela det världsberömda dataspelet Minecraft kan barn i Älvdalen nu alltså också lära sig älvdalsk grammatik, ord och uttal men också älvdalska kultur och historia finns med.
– Minecraft tillåter att man gör på detta sätt, förutsatt att man inte tjänar pengar på det, berättar Chris. Spelet kommer alltså att bli kostnadsfritt att använda när det gäller den älvdalska varianten.
Nu pågår alltså uppbyggnaden av Älvdalen i Minecraft. Kyrkan har byggts och i första skedet ska Kyrkbyn byggas upp så detaljerat man bara kan i denna värld som består av fyrkantiga block. Under andra halvan av nästa år kan spelet lanseras. Och så hoppas man senare kunna bygga upp även de omgivande byarna i Älvdalens socken.
Under andra halvan av 2018 ska Minecrafts äventyrskarta med Älvdalen kunna finns för nedladdning hoppas Chris och Emilia.
– Det är så viktigt att bevara språket. Genom språket får man starkare band till familjen, gruppen och kulturen, berättar Chris.

Här är en bild ur det kommande spelet i världen Älvdalen i datatspelet Minecraft. Texterna läses också upp på älvdalska.

När projektet med Älvdalen i Minecraft är färdigt så hopps och tror Chris och Emilia att de kanske kan hjälpa andra utrotningshotade språk med de erfarenheter de får av detta projekt.
Ulum Dalskas ordförande Funk Emil Eriksson är mycket förväntansfull när det gäller Minecraft på älvdalska.
– Ja, det är helt enkelt revolutionerande. Otroligt roligt. Det blir också otroligt bra reklam för Älvdalen.
– Det kommer att intressera de yngre, som lever i en värld där datorer och dataspel är viktiga. Och de får chansen att spela ett roligt spel samtidigt som de lär sig bra älvdalska. Helt fantastiskt.
Kommunalrådet Peter Egardt är också entusiastisk inför det första dataspelet på älvdalska
– För att rädda det älvdalska språket måste vi vara många som hjälps åt och vi måste attrahera våra barn och ungdomar och få dem att känna att det är häftigt att prata älvdalska. Därför är det här projektet oerhört viktigt eftersom det ger just de effekterna, säger han.
¬ – Jag ser projektet som en mycket viktig del i arbetet med att rädda det älvdalska språket och jag är oerhört glad över det här initiativet från Chris och Emilia.
– Det är så roligt att se engagemanget långt, långt utanför Älvdalen för vårt unika språk! Det värmer i hjärtat!

Björn Rehnström